Wat is een taxatie en waarvoor dient het?

11-10-2018

Naast woningen aan- en verkopen zijn wij specialist in het uitvoeren van taxaties. Maar wat een taxatierapport nu eigenlijk is en waarvoor je een taxatierapport kunt gebruiken, zullen wij uitleggen in deze blog.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is een inschatting van de actuele marktwaarde van een woning die is afgegeven door een deskundige. Dat is een erkend register taxateur die kennis heeft van de woning, de omgeving en van de lokale woningmarkt. Hij/zij geeft aan de hand van verschillende kenmerken van de woning, zoals kwaliteit, onderhoud, afwerking, grootte en grootte van het perceel en overige bijzonderheden en beperkingen een marktwaarde af van de woning.

Maar is dat dan geen waardebepaling?

Een waardebepaling en een taxatie lijken inderdaad veel op elkaar, maar toch zit er een belangrijk groot verschil in. Een waardebepaling is eigenlijk meer een vrijblijvend advies over de mogelijke verkoopwaarde van een woning op een bepaald moment. Een waardebepaling kun je niet gebruiken om een financiering aan te vragen bij de bank. Met een taxatierapport kan dat wel. Een taxatie is een op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde register makelaar/taxateur over de marktwaarde van een pand; deze verklaring (het taxatierapport) opstellen brengt veel meer werk met zich mee dan het afgeven van een waardepaling en is daarom ook nooit gratis.

Waarvoor kan een taxatierapport gebruikt worden?

Bij het kopen of verkopen van uw woning geeft een taxatierapport een overzicht van de belangrijkste gegevens van uw woning. Een taxatierapport geeft aan wat de actuele marktwaarde van een woning is op de vooraf vastgestelde de waarde peildatum in de huidige woningmarkt, rekening houdend met alle facetten die de marktwaarde kunnen beïnvloeden. Deze marktwaarde moet dan ook goed onderbouwd worden weergegeven door de deskundige in het taxatierapport. Voor het onderbouwen van de marktwaarde moet de taxateur gebruik maken van referentiepanden. Referentiepanden zijn panden die het meest soortgelijk zijn aan de woning die getaxeerd moet worden. Het is mogelijk dat uw huis zo uniek is dat er geen soortgelijke panden beschikbaar zijn in dat geval dient de taxateur een geheel eigen berekening te maken wat extra tijd vergt.

Als u een hypotheek wilt aanvragen dan moet u bij de meeste banken een taxatierapport overhandigen. Voor de hypotheekverstrekker is het belangrijk dat de marktwaarde van het pand op een onafhankelijke, betrouwbare en deskundige manier is bepaald. Het taxatierapport zorgt ervoor dat de bank of andere financiële instelling een bepaalde zekerheid verkrijgt omtrent de marktwaarde van het pand waarop de bank of financiële instelling hypotheek neemt.

Maar een taxatierapport kan ook voor andere redenen aangevraagd worden, zoals bijvoorbeeld:

- de beslissing voor de (onderhandse) verkoop;

- bij overlijden (het afhandelen van de nalatenschap);

- bij echtscheiding (verdeling);

- bij bezwaar tegen de WOZ.

 

Ben jij benieuwd naar de waarde van je woning of heb jij een taxatierapport nodig? Neem dan contact met ons op zodat wij samen een afspraak kunnen maken.

 

Recent bekeken