Mag de verkoper de prijs zomaar verhogen tijdens de onderhandelingen?

16-10-2018

Tijdens het onderhandelen tussen de verkoper en koper komen er regelmatig bepaalde vragen terug. In deze post proberen wij voor u duidelijk te maken of de verkoper de prijs zomaar mag verhogen tijdens de onderhandeling.

" Uit juridisch oogpunt is dit mogelijk, echter de vraag is of dit correct is Een verkoper mag altijd de prijs die hij voor zijn woning vraagt verhogen. U bent pas in onderhandeling wanneer u een tegenbod ontvangt op het bod dat u hebt uitbracht. 'In onderhandeling zijn' betekent nog niet dat er een overeenstemming wordt bereikt. Er kunnen ook nog steeds bezichtigen en dus ook andere biedingen plaatsvinden op de woning. Echter, het is dan wel zo correct om dit aan de partij te laten weten waarmee u in onderhandeling bent.

Stel u biedt voor een woning, met een vraagprijs van 245.000 euro, 200.000 euro. De verkoper doet vervolgens een tegenbod van 235.000 euro. U stijgt naar 210.000 euro, maar tegelijkertijd doet er nog iemand een bod op het huis van 240.000 euro. Dan kan het zijn dat de verkoper ervoor kiest de vraagprijs bij te stellen.
Het kan ook zijn dat u besluit direct de vraagprijs te bieden, in de hoop dat u en de verkoper direct een akkoord bereiken. De verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen. Dan is het aan u of u door wilt gaan met de onderhandelingen. Het bieden van de vraagprijs is dus geen garantie voor een overeenkomst tot koop.

Zolang de onderhandelingen nog gaande zijn en er is nog geen overeenstemming bereikt mag zowel de verkopende partij als de kopende partij wijzigen van bod. Als kopende partij hebt u namelijk ook altijd het recht het bod te verlagen. Op het moment dat een tegenbod wordt gedaan, vervalt het vorige bod en kunnen er weer nieuwe biedingen, met geheel nieuwe bedragen, uitgebracht worden. Deze bedragen mogen dus zowel naar boven als naar beneden worden bijgesteld. Vanaf het moment dat er overeenstemming is bereikt over het koopsom, mag geen van de partijen de koopsom meer aanpassen. Let wel, dan nog geldt, dat er pas een rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen wanneer de koopovereenkomst door zowel verkoper als koper is ondertekend.

Zo ziet u dus dat de onderhandelingen tot het kopen van een onroerend goed afhankelijk is van een samenloop van spelregels.

Wist u dat Winvest onroerend goed u kan begeleiden in het aankoopproces door u bij te staan als aankoopmakelaar? 

Wij kennen de klappen van de zweep als het op onderhandelen aankomt en staan u bij vanaf de eerste bezichtiging tot en met de oplevering en notariële overdracht. 

Recent bekeken