• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Verkoopmakelaar van Winvest Onroerend Goed geeft u 5 tips om uw woning verkoop klaar te maken

U heeft besloten om uw woning te verkopen. Op het internet of via familie, een kennis en/of vrienden heeft u één of meer makelaars gevonden en uitgenodigd die binnenkort bij u langskomen. Maar hoe kunt u zich het beste op dit bezoek voorbereiden? Onze makelaar en taxateur Robbert May in Wijk bij Duurstede geeft u hieronder een tiental tips.

10 tips om uw huis verkoop klaar te maken voordat de makelaar komt

Verkooptip 1: Bekijk de woning op een andere manier

Als u al een langere tijd in uw woning verblijft, dan kan het zo maar gebeuren dat u bepaalde zaken niet meer ziet, omdat deze ‘gewoon’ voor u zijn. Dagelijks loopt u door uw woning dus waarom zullen bepaalde dingen u nu ineens opvallen. Probeert u dit voor te zijn als u de makelaar uitnodigt. De makelaar ziet de woning voor het eerst; waarschijnlijk valt hem iets sneller op dan u. Een makelaar heeft natuurlijk veel ervaring op het gebied van het interieur van woningen en heeft al vele verschillende woningen gezien Hij weet dus als geen ander waar hij wel of niet op moet letten. Een tip die ik u mee wil geven is om een vriend/buurman of kennis kritisch door uw woning te laten lopen en te vragen wat haar/hem opvalt. Op deze manier kunt u uw woning goed vanuit een ander perspectief bekijken.

Verkooptip 2: Ruim het huis op en zorg voor een nette uitstraling

Een opgeruimd huis zorgt direct al voor een verzorgde en een rustige uitstraling. U wilt niet dat de makelaar moet uitkijken waar hij loopt en continu wordt afgeleid t door bijvoorbeeld rommel of rondslingerende objecten

Belangrijk bij het huis opruimen is ook dat je alles door laat luchten

Een vervelende geur kan al direct een slechte indruk achterlaten bij de makelaar, en wat de makelaar ruikt dat ruikt de koper ook. Je reukvermogen is een belangrijk zintuig die invloed heeft op het beslissingsproces. Probeert u uw woning een dag of twee van te voren te laten luchten om alle vervelende geurtjes weg te nemen en om te zorgen voor een frisse indruk. Een tip die u vaak hoort en een klein beetje ouderwets is, is dat het helpt om appeltaart te bakken vóór een bezichtiging. Dit is echter niet meer relevant en veel mensen kijken hier doorheen. Wat beter helpt zijn een paar verse fleurige bloemen op tafel, die niet alleen zorgen voor een fijne geur in huis maar ook voor een gezellige uitstraling.

Zet de deuren open

Door de deuren open te zetten kan de ruimte groter lijken en dit geeft al een warm en welkom gevoel. Zet van tevoren dus even alle deuren open; vooral nu met de corona-maatregelen is dit een slim idee. Hierdoor hoeft de makelaar niet elke deurklink aan te raken om in een nieuwe ruimte komen.


Zet ook de ramen open

Zowel de aspirant-kopers als de makelaar willen graag weten wat zij zien als zij door het raam kijken. Het uitzicht heeft namelijk impact op de waarde van de woning. Daarom is het goed om de ramen open te zetten om de makelaar ook een zo compleet mogelijk plaatje van de woning te geven. Zorgt u er tevens voor dat de ramen gelapt zijn.

Een opgeruimd entree zorgt voor een goede eerste indruk

De eerste indruk is altijd het belangrijkste en zo ook bij het kopen van een nieuwe woning. Zorgt u er dus voor dat de deur in een nette staat is en dat de entree opgeruimd is. Hang overbodige jassen op een andere plek en klop de deurmat schoon.

Maak de woonkamer gezellig

De woonkamer is een belangrijke plek voor het hele gezin. Zorg ervoor dat deze er warm en verzorgd uitziet. Als u bijvoorbeeld een oude bank heeft, dan kan het al helpen om even een fraai kleed op de bank te leggen. Het is dan wel belangrijk dat ook deze weer schoon en fris ruikt. Als u nog krasjes of deukjes in bijvoorbeeld een meubel tegenkomt dan is het goed om dit even weg te werken met lak of olie.

Maak de keuken schoon

Een schone keuken zorgt ook weer voor een frisse en een verzorgde uitstraling. Misschien dat uw keuken wat verouderd is en denkt u dat het niet nodig is om deze tiptop te maken. Maar een opgeruimde schone keuken kan daadwerkelijk het verschil maken. Door de keuken goed schoon te maken, kan dit voor de aspirant-koper betekenen om geen grote investeringen te hoeven doen en wel een bod neer te leggen voor uw woning. Probeer dit dus ook te doen voor als de makelaar komt. Als de makelaar ziet dat uw keuken netjes en verzorgd is, dan kan hij dit goed terug laten komen in de berekening van de waarde van uw woning. Denk bijvoorbeeld aan het brandschoon maken van de wasemkap, koelkast, kastjes en het aanrecht. Hang ook een schone hand- en theedoek op en leeg de vuilnisbak.  Wel zo fris ook voor de makelaar natuurlijk.

Badkamer is een belangrijke kostenpost bij het kopen van een woning

Veel mensen willen graag een frisse nieuwe badkamer. Op een badkamer met gele tegels en beschimmelde muren zit niemand te wachten en daarom is dit een belangrijk punt bij de verkoop van uw woning. Als de badkamer nog geheel of gedeeltelijk vervangen moet worden dan kan dit al een simpele overweging zijn om geen bod uit te brengen. De makelaar is hiervan op de hoogte en neemt dit dan ook zeker mee in zijn verkoopstrategie voor uw woning. Vergeet dus niet om uw woning helemaal schoon te maken en ook ervoor te zorgen dat de kitranden netjes zijn en eventueel kalkaanslag is verwijderd. Probeer uw badkamer om te toveren in een hotelsuite. Zorg voor dikke handdoeken met overeenkomstige kleuren die netjes zijn opgevouwen, kies mooie flesjes en zet er eventueel een (geur)kaarsneer. Het kaarsje hoeft u natuurlijk niet per se aan te steken, maar het kan toch net wat extra sfeer geven en een lekkere lucht verspreiden.

Opgeruimde slaapkamer is een opgeruimd hoofd

De slaapkamer is de plek waar de nieuwe bewoner tot rust komt; laat hem dit dan ook zo ervaren. Zorgt u voor een neutrale uitstraling en doe de gordijnen open. Laat zien wat voor licht de kamer heeft en ruim alles op zodat u extra ruimte creëert.

De garage is een pluspunt

Heel veel mensen – voornamelijk mannen - zijn op zoek naar een garage. Een plek waar ze hun mooie auto in kunnen stallen of ze maken hier een plek van waar ze eindelijk hun hobby(‘s) kunnen uitoefenen. Zorg er dus voor dat de garage netjes is opgeruimd en dat de ruimte zichtbaar is. Haalt u eventueel bijvoorbeeld de auto eruit zodat de ruimte goed gezien kan worden.

Zet de bloemetjes buiten

Een tuin hoort ook bij de woning. Maak deze ook weer netjes en zorg ervoor dat kapotte planken zijn gerepareerd en maai het gras.Vervang eventueel nog wat kapotte tegels en kijk of u een lekker zit hoekje kunt creëren

Verkooptip 3: Ga geen gebreken verbergen.

Wees zo eerlijk mogelijk tegen de makelaar. Probeer geen lekkage te verbergen want dat ziet hij toch wel. De makelaar moet een zo eerlijk mogelijk beeld van de woning krijgen om u een zo goed mogelijk verkoopadvies te kunnen geven. U wilt niet dat de makelaar achteraf achter bepaalde zaken komt die hij eerder had kunnen weten. Wees daarom altijd eerlijk!

Verkooptip 4: Wat was de reden dat u dit huis heeft gekocht?

De reden dat u dit huis heeft gekocht, kan ook zeker de reden zijn dat een ander uw huis wil kopen. U weet wat u ervaarde toen u het huis kocht en wat voor gevoel u had tijdens de eerste bezichtiging. Wat viel u op en wat heeft u geholpen om de zo belangrijke koopbeslissing te nemen.? Als u dit vertelt aan de makelaar dan kan hij beslissen of hij dit als usp meeneemt in zijn strategie. De makelaar komt hier natuurlijk als een expert binnen maar u kunt hem direct duidelijk maken wat uw ervaringen zijn geweest.

Verkooptip 5: Denk eens na over de doelgroep in de buurt

Kijk eens om u heen in de buurt en vraagt u zich eens af wat voor type mensen in de buurt wonen. Zijn dit vooral ouderen of jonge gezinnen? Door hier al een duidelijk beeld van te hebben, kan dit al richting geven aan de verkoopstrategie van de makelaar. Als u echt een starterswoning heeft dan wordt dit natuurlijk op een andere manier gepresenteerd dan een seniorenwoning. Ook informatie over uw buurtbewoners is goed om te vertellen. Als er bijvoorbeeld elke dag, als het lekker weer is, veel kinderen de straat door rennen dan kan dit erg aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen. Loop dus eens een rondje en kijk eens bewust naar het type mensen en naar de sfeer in uw straat.

Verkooptip 6: Ruim ook rondom uw woning alles op

Zowel de makelaar als de aspirant-kopers bekijken een woning niet alleen maar van de binnenkant. De buitenkant is ook erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan uw voortuin maar ook op de stoep. Ligt er bijvoorbeeld een honden- en/of kattendrol op de stoep of staat het hekje scheef in uw voortuin? Ruim het netjes op zorgt u ervoor dat het poortje voor uw huis bijvoorbeeld goed werkt.

Verkooptip 7: Zorg voor een nette uitstraling van het huis

Misschien is het slim om nog met een (oud) blik lak of verf de buitenkant van de woning bij te werken. Als de buitenkant direct al een nette en verzorgde indruk geeft, dan lijkt de woning gelijk al meer waard. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u bepaalde scheuren weg probeert te kwasten, maar een net kozijn kan toch net het verschil maken.

Verkooptip 8: Geef de makelaar de tijd

De makelaar is de expert op het gebied van het verkopen en kopen van een woning. Om de meest reële prijs en verkoopstrategie voor uw woning te bepalen, is het dus belangrijk dat u de tijd geeft aan de makelaar. Laat hem rustig uw woning zien en probeer zoveel mogelijk de makelaar zijn werk te laten doen. Een serieuze makelaar meet de woning ook altijd nog even op om een goede indicatie te hebben van de woonoppervlakte.

Verkooptip 9: Leg alle documenten van tevoren klaar

Des te meer de makelaar te weten komt, des te beter. Heeft u een verbouwing uit laten voeren? Laat hem dan alle oude plannen zien. Is de woning een rijksmonument? Zorg dan dat u hier bewijs voor heeft. Is de woning al een keer eerder opgemeten door een externe partij of bijvoorbeeld voor een taxatie? Vertelt u dit dan aan de makelaar. Alle informatie kan invloed hebben op de verkoopstrategie. Zorg er dus voor dat alle documenten klaarliggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u nu in een appartement woont en dat u te maken heeft met een VvE. Vraag hier dan alvast alle stukken op die de makelaar nodig heeft. Zo kan hij bijvoorbeeld kijken of de VvE gezond is en wat de VvE kosten zijn van uw woning. Kijk ook alvast even naar de roerende zaken

Verkooptip 10: Iets vergeten? Stuur een mailtje!

Heeft u echt alles verteld en bent u niks vergeten? Dan is het tijd voor de makelaar om met alle verkregen informatie aan de slag te gaan. Als u later nog achter bepaalde zaken komt die u vergeten bent te vertellen aan de makelaar dan is het altijd verstandig om dit nog even te vermelden aan de makelaar.

Bent u er klaar voor om een makelaar uit te nodigen?
Wij komen graag bij u langs om uw kennis te laten maken met onze dienstverlening. 

Nog niet helemaal over uit of u een verkoopmakelaar in moet schakelen bij de verkoop van uw woning? Lees dan deze blog! 


Terug naar blog