• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

De Woningmarkt in 2019; overspannen of intressant? 

1. Rijtjeswoning verkocht voor 1,5 miljoen

Iedereen weet inmiddels wel dat de huizenmarkt in Amsterdam totaal uit zijn voegenspringt, maar een rijtjeshis dat verkocht wordt voor 1,5 miljoen euro dat kon niemand bedenken. Maar toch is het echt gebeurd. Een doodnormaal rijtjeswoning in Amsterdam-Zuid gekocht door een belegger en dat is ook net het probleem. Ras Amsterdammers worden de stad uitgejaagd en zelfs de wethouder probeert hier verandering in te steken. Maar de woningmarkt is altijd een kwestie van vraag en aanbod en blijkbaar was er iemand met veel geld net op zoek naar een rijtjeswoning in Amsterdam.

2. 800 mensen voor één huis

Wie opzoek is naar een huurwoning in Wijk bij Duurstede weet hoe moeilijk het is, maar er zijn steden waar het nog veel moeilijker is. Zo was er een situatie in Duiven waarbij in zeer korte tijd maar liefst 800 mensen zich hadden aangemeld voor een doorsnee huurwoning aan de Steenstraat. 

3. 75.000 nieuwe woningen

Je zou natuurlijk denken dat de oplossing vrij simpel is; bouw meer nieuwe huizen. Maar helaas gaat dit niet zo makkelijk. Minister Ollongeren wil dat er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd, maar net als in 2018 is het dit jaar niet gelukt. Woondeals met de regio's waar de nood het hoogst is zouden de bouw moeten aanjagen, maar de sector zegt dat weinig personeel, dure materialen, nieuwe duurzaamheidseisen en de stikstofcrisis de bouw enorm vertragen. 

4. 2% rente zorgt voor stijging op de woningmarkt

Niet alleen zijn de huizenprijzen gestegen door de aantrekkende economie, de Europese Centrale Bank heeft hier ook een grote rol in doordat de rente kunstmastig omloaag is gebracht. De rente bij een annuïteitenhypotheek zakt door de historische grens van 2%. Daardoor kun je met hetzelfde inkomen een hoger bedrag lenen. Dat heeft effect op alle huizenprijzen inclusief de prijs van de huurwoningen en dus ook de maandelijkse huurtarieven. 

5. 22,5% huurstijging

In de meeste contracten zijn de huurverhogingen gemaximaliseerd, maar bij verhuizingen worden de huizen rap duurder. Waar dat voorheen beperkt bleef tot de grote steden en/ of de Randstad, zie je dit jaar dat het zich uitbreidt. Zelfs in Flevoland ligt de huurprijs in het tweede kwartaal van 2019 liefst 22,5 procent hoger dan een jaar eerder.


Terug naar blog