• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €750,--

verschillende type woningen

Weet jij eigenlijk wel in wat voor huis jij woont? Er zijn namelijk zo veel verschillende soorten woningen dat ik best begrijp als jij niet precies meer weet in welke woning jij woont.

Om het voor jouw makkelijk te maken heb ik een lijst opgesteld met allemaal verschillende soorten woningen die het meeste voorkomen.

Lijst met verschillende type woningen

Arbeiderswoning

Sinds de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd klein type woonhuis voor arbeiders en ambachtslieden. Veelal twee aan twee of in een rijtje van verscheidene woningen, elk bestaand uit een woonvertrek, keuken met bedsteden en een zolder.

Benedenwoning

Een benedenwoning is een etagewoning of flatwoning op de begane grond met een voordeur die op straat uitkomt. De benedenwoning bestaat uit één of meerdere bouwlagen. 

Bovenwoning

Een bovenwining is een etagewoning of flatwoning op een etage die bereikbaar is via een binnentrap met ee mogelijk gemeenschappelijke voordeur die op straat uitkomt of een eigen voordeur heeft die niet in een portiek uitkomt. De bovenwoning bestaat uit één of meerdere bouwlagen. De flatbovenwoning is geen galerijflat.

Portiekwoning

Een portiekwoning is een etagewoning waarbij de voordeur uitkomt in een open portiek. Een portiek is een toegangsportaal gelegen achter de voorgevel van een meergezinsgebouw en grenzend aan de openbare weg, van waaruit de afzonderlijke woningen direct worden ontsloten via een gemeenschappelijke te gebruiken trap en bordesen.

Tussenwoning

Een tussenwoning is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen en waarbij de woningen ten opzichte van elkaar in een gelijk vlak of lijn liggen. Ook de woning die de hoek vormt van een gesloten bouwblok is een tussenwoning.

Boerderij

Een boerderij of hoeve of hofstede is de woning annex bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met een boerderij ook het complete bedrijf van een boer bedoeld, inclusief woonhuis, erf, weiland, bouwland, stallen en schuren.

Voorbeeld van een boederij woning

Bungalow

Een bungalow is een relatief kleine woning, soms een recreatiewoning, bestaande uit een enkele woon- en slaapoppervlakte op de begane grond, met soms een kelder. Wanneer één kamer zich op een tweede woonlaag bevindt valt dit type bouw ook nog onder het begrip bungalow, vaak semi-bungalow genoemd.

Drive-inwoning

Een drive-inwoning (Nederland), in Vlaanderen bekend als bel-etagewoning, is een type eengezinswoning, meestal uitgevoerd als rijtjeshuis, waarbij zich op de begane grond (in oorsprong) een afgesloten garage bevindt naast de entree van de woning, het woongedeelte is op de eerste verdieping gelegen.

Twee-onder-een kap

Een twee-onder-een-kapwoning of een tweegezinswoning, ook tweewoonst en dubbelwoning genoemd, is een woningtype waarbij twee woningen een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur hebben. De twee met elkaar verbonden woningen hebben geen verbinding met een of meer andere woningen. Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben, vallen deze onder de definitie van de 2-onder-1-kapwoning. 

Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld, maar dat is niet altijd het geval. Een van de oorzaken van het ontstaan van dit type is de mogelijkheid van beide toekomstige bewoners om de bouwkosten gezamenlijk te dragen: de aannemer kan dan goedkoper bouwen want hij bouwt met relatief geringe meerkosten twee woningen tegelijkertijd.

Geschakelde 2-onder-1-kapwoning

Een geschakelde 2-onder-1-kapwoning is een 2-onder-1-kapwoning waarbij de muren van aanbouwen gedeeltelijk aan (aanbouwen) van andere woningen grenzen. Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben vallen deze onder de definitie van de geschakelde 2-onder-1-kapwoning. 

Duplexwoning

Een duplexwoning is een woning, hetzij een eengezinswoning of een woning in een meergezinshuis, die tijdelijk gesplitst is in twee deelwoningen.

Grachtenpand

Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud. Meestal zijn de huizen hoog, smal en diep omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Vanwege het gevaar van overstromingen zit de voordeur soms op de bel-etage en is het pand toegankelijk via een bordes.

grachtenpand foto

Herenhuis

Een herenhuis is een grote, statige woning die uit minimaal twee woonlagen en een hoge gootlijn bestaat. De huizen kunnen vrijstaand zijn, maar ook naast een aantal andere woningen zijn gebouwd. Vaak is van buitenaf al duidelijk te zien dat het om een herenhuis gaat.

Hoekwoning (rijtjeshuis)

Een hoekoning is een eengezinswoning die grenst aaneen aanliggende woning. De hoekwoning ligt op het begin of einde van de reeks woningen en heeft (extra) grond aan de zijkant van de woning. 

Eindwoning

Een eindwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De eindwoning ligt op het begin of einde van de reeks woningen en heeft geen (extra) bij de woning horende grond aan de zijkant van de woning.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Andere benamingen zijn ook: meer generatiewoning, tandemwoning, duowoning, meergezinswoning.

Rijtjeshuis

Een rijtjeshuis, rijtjeswoning of tussenwoning is in Nederland een huis dat in een rijtje staat en van beide kanten wordt ingesloten door een ander, meestal identiek huis. Vaak staan er vier of meer huizen in een rijtje, met (vaak) op de hoeken een hoekhuis dat meestal meer grond heeft, en soms een garage.

Schakelwoning

Een schakelwoning is een niet geheel vrijstaande woning, maar bijvoorbeeld door een garage aan een andere woning gekoppeld.

Geschakelde woning

Een geschakelde woning is een eengezinswoning waarbij de muren of muren van aanbouwen gedeeltelijk aan andere woningen grenzen. 

Split-levelwoning

Een splitlevel woning is een huis waarbij de vloeren een halve verdiepingshoogte ten opzichte van elkaar verspringen.

Villa

Een groot, vrijstaand huis in een landelijke omgeving of in een groene wijk.

Halfvrijstaande woning

Een halfvrijstaande woning is een eengezinswoning waarvan het hoofdgebouw verbonden is met het hoofdgebouw van een ander object dat geen woning is. Of verbonden met één andere niet gelijksoortige en -vormige woning. 

Vrijstaandhuis

Vrijstaand huis wil zeggen dat de woning is niet aangebouwd aan andere huizen of gebouwen en in principe rondom omgeven door tuin. 

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een eengezinswoning die los staat van (eventueel) aanwezige andere objecten/ huizen.

Woonboederij

Tegenwoordig zijn er veel boerderijen waar geen bedrijfsfunctie meer aan vast zit en worden de woningen ook gebruikt door niet-boeren. In dat geval spreek je over een woonboerderij.

Appartement

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Een appartement is de benaming voor een woning van één verdieping; indien de woning uit meerdere verdiepingen bestaat wordt gesproken van een maisonnette. Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd.

Galerijflat

Een galerijflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang. Een galerijflat heeft meerdere bouwlagen met woningen boven elkaar. 

Portiekflat

Een portiekflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of een gesloten portiek. 

Corridorflat

Een corridorflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een centraal binnen de bouwmassa per etage gelegen loopgang dan wel op een centrale hal op de etage

Loft

Een loft is een woning die bestaat uit één ruimte, met daarin alle faciliteiten die men nodig heeft. Een kenmerk van een loft is dat de ruimte hoog is. Vaak zijn het oude fabriekspanden, scholen of pakhuizen die omgedoopt worden tot loft. Deze panden hebben een karakteristieke uitstraling en hoge ramen.

Penthouse

Een penthouse is een (meestal luxe) appartement op de dakverdieping (van een hoog gebouw). Belangrijke kenmerken van een penthouse zijn, naast de bovenste verdieping: riante ruimte, riant uitzicht, één woonlaag, dakterras (soms ook een daktuin).

Studio

Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd. Heb je dus het woon en slaap gedeelte in dezelfde kamer.

Maisonette

Een maisonnette is een specifiek type flatwoning waarbij de woning zelf twee of meer bouwlagen heeft. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijke loopgang, op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of gesloten portiek

Wij hopen je hiermee voldoende informatie gegeven te hebben, zodat jij nu zeker weet in wat voor woning jij woont.


Terug naar blog