• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte service
  • Nieuwste woningen per mail
  • Persoonlijke benadering

verschillende type woningen

Weet jij eigenlijk wel in wat voor huis jij woont? Er zijn namelijk zo veel verschillende soorten woningen dat ik best begrijp als jij niet precies meer weet in welke woning jij woont.

Om het voor jouw makkelijk te maken heb ik een lijst opgesteld met allemaal verschillende soorten woningen die het meeste voorkomen.

Lijst met verschillende type woningen

Arbeiderswoning
Sinds de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd klein type woonhuis voor arbeiders en ambachtslieden. Veelal twee aan twee of in een rijtje van verscheidene woningen, elk bestaand uit een woonvertrek, keuken met bedsteden en een zolder.

Boerderij
Een boerderij of hoeve of hofstede is de woning annex bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met een boerderij ook het complete bedrijf van een boer bedoeld, inclusief woonhuis, erf, weiland, bouwland, stallen en schuren.

Bungalow
Een bungalow is een relatief kleine woning, soms een recreatiewoning, bestaande uit een enkele woon- en slaapoppervlakte op de begane grond, met soms een kelder. Wanneer één kamer zich op een tweede woonlaag bevindt valt dit type bouw ook nog onder het begrip bungalow, vaak semi-bungalow genoemd.

Drive-inwoning
Een drive-inwoning (Nederland), in Vlaanderen bekend als bel-etagewoning, is een type eengezinswoning, meestal uitgevoerd als rijtjeshuis, waarbij zich op de begane grond (in oorsprong) een afgesloten garage bevindt naast de entree van de woning, het woongedeelte is op de eerste verdieping gelegen.

Twee-onder-een kap
Een twee-onder-een-kapwoning of een tweegezinswoning, ook tweewoonst en dubbelwoning genoemd, is een woningtype waarbij twee woningen een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur hebben. De twee met elkaar verbonden woningen hebben geen verbinding met een of meer andere woningen.

Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld, maar dat is niet altijd het geval. Een van de oorzaken van het ontstaan van dit type is de mogelijkheid van beide toekomstige bewoners om de bouwkosten gezamenlijk te dragen: de aannemer kan dan goedkoper bouwen want hij bouwt met relatief geringe meerkosten twee woningen tegelijkertijd.

Duplexwoning
Een duplexwoning is een woning, hetzij een eengezinswoning of een woning in een meergezinshuis, die tijdelijk gesplitst is in twee deelwoningen.

Grachtenpand
Een grachtenpand is een huis aan de gracht, en is over het algemeen oud. Meestal zijn de huizen hoog, smal en diep omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Vanwege het gevaar van overstromingen zit de voordeur soms op de bel-etage en is het pand toegankelijk via een bordes.

 

Herenhuis
Een herenhuis is een grote, statige woning die uit minimaal twee woonlagen en een hoge gootlijn bestaat. De huizen kunnen vrijstaand zijn, maar ook naast een aantal andere woningen zijn gebouwd. Vaak is van buitenaf al duidelijk te zien dat het om een herenhuis gaat.

Hoekwoning (rijtjeshuis)
Een hoekwoning is eigenlijk een rijtjeswoning op de hoek.

Kangoeroewoning
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Andere benamingen zijn ook: meer generatiewoning, tandemwoning, duowoning, meergezinswoning.

Rijtjeshuis
Een rijtjeshuis, rijtjeswoning of tussenwoning is in Nederland een huis dat in een rijtje staat en van beide kanten wordt ingesloten door een ander, meestal identiek huis. Vaak staan er vier of meer huizen in een rijtje, met (vaak) op de hoeken een hoekhuis dat meestal meer grond heeft, en soms een garage.

Schakelwoning
Een schakelwoning is een niet geheel vrijstaande woning, maar bijvoorbeeld door een garage aan een andere woning gekoppeld.

Split-levelwoning
Een splitlevel woning is een huis waarbij de vloeren een halve verdiepingshoogte ten opzichte van elkaar verspringen.

Villa
Een groot, vrijstaand huis in een landelijke omgeving of in een groene wijk

Vrijstaandhuis
Vrijstaand huis wil zeggen dat de woning is niet aangebouwd aan andere huizen of gebouwen en in principe rondom omgeven door tuin.

Woonboederij
Tegenwoordig zijn er veel boerderijen waar geen bedrijfsfunctie meer aan vast zit en worden de woningen ook gebruikt door niet-boeren. In dat geval spreek je over een woonboerderij.

Appartement
Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Een appartement is de benaming voor een woning van één verdieping; indien de woning uit meerdere verdiepingen bestaat wordt gesproken van een maisonnette. Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd.

Loft
Een loft is een woning die bestaat uit één ruimte, met daarin alle faciliteiten die men nodig heeft. Een kenmerk van een loft is dat de ruimte hoog is. Vaak zijn het oude fabriekspanden, scholen of pakhuizen die omgedoopt worden tot loft. Deze panden hebben een karakteristieke uitstraling en hoge ramen.

Penthouse
Een penthouse is een (meestal luxe) appartement op de dakverdieping (van een hoog gebouw). Belangrijke kenmerken van een penthouse zijn, naast de bovenste verdieping: riante ruimte, riant uitzicht, één woonlaag, dakterras (soms ook een daktuin).

Studio
Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd. Heb je dus het woon en slaap gedeelte in dezelfde kamer.

Wij hopen je hiermee voldoende informatie gegeven te hebben, zodat jij nu zeker weet in wat voor woning jij woont.


Terug naar blog