• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte service
  • Nieuwste woningen per mail
  • Persoonlijke benadering

voordelen van een aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar inschakelen of niet? Deze afweging kan je altijd maken voordat je op zoek gaat naar een woning. Maar wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar? Je leest het alemaal in deze blog.

Een aankoopmakelaar brengt alleen maar voordelen met zich mee

De kracht van een aankoopmakelaar wordt altijd erg onderschat. Maar weet jij wat voor voordelen het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kan bieden, wat het je echt op kan leveren? Wij leggen in deze blog alle voordelen uit, zodat jij precies weet wat voor meerwaarde een aankoopmakelaar voor jou kan hebben..

Een woning vinden is dankzij het internet niet voor iedereen een probleem meer. Misschien sta je ingeschreven voor nieuwsbrieven van diverse makelaars waarmee je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe woningen, controleer je dagelijks op Funda het nieuwe aanbod en heb je al je vrienden, familie en kennissen geïnformeerd over het feit dat jij een woning zoekt. Maar hoe zit het met de rest? Onderhandelen, de koopovereenkomst doorlezen, de technische staat van de woning nu bepalen en de juiste prijs voor de woning bepalen, lukt je dat ook allemaal zelf?

De aankoopmakelaar gaat voor jou op zoek

De rol van een aankoopmakelaar is om jouw ideale droomwoning aan te kopen tegen de meest gunstige prijs. Maar dat begint naturlijk altijd met eerst alle wensen en behoeften van de klant in kaart te brengen.

Breng al je wensen in kaart

Als jij een aankoopmakelaar inschakelt om jouw ideale droomwoning te vinden dan zal het eerste gesprek altijd beginnen aan de tekentafel. Je bent namelijk niet alleen maar op zoek naar een woning, maar naar een plek waar jij je thuis voelt.

Wat is de reden dat je gaat verhuizen?

Dat zijn allemaal vragen die relevant zijn tijdens het aankopen van een woning. Stiekem ben je natuurlijk opzoek naar een pareltje, een woning waarbij je na het werk thuis kan komen en waar jij je ook echt thuis voelt. Om dat gevoel te realiseren, raden wij het aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Door zijn deskundigheid en ervaring heeft een aankoopmakelaar meer dan genoeg kwaliteiten om in te schatten wat voor jou een ideale woning kan zijn. Een aankoopmakelaar houdt voor jou de markt in de gaten en staat nauw in contact met andere makelaarskantoren uit de regio, zodat hij als eerste weet wat er op de woningmarkt vrij komt. In de huidige markt kan dit erg van pas komen omdat het belangrijk is om snel te reageren en een bezichtiging in te plannen , voordat de sticker verkocht er op komt te staan. 

Een aankoopmakelaar plant bezichtigingen in en gaat met je mee

Als je al enige woningen online hebt bekeken, borchures hebt gedownload en met je aankoopmakelaar contact hebt gehad over de aankoop mogelijkheden, dan is het tijd voor een bezichtiging. Een aankoopmakelaar neemt contact op met de verkopende makelaar om een afspraak te maken die voor jou het beste uitkomt, hierbij wordt er ook rekening gehouden met het moment van de dag, want in de avond kan je bijvoorbeeld minder goed bezichtigen dan overdag.  

Voordelen van een aankoopmakelaar tijdens een bezichtiging:

  1. Hij weet precies waar hij op moet letten
  2. Heeft kennis van de type woningen in de buurt
  3. Heeft bouwkundige kennis om te controleren of de woning in orde is
  4. Weet en durft de juiste vragen te stellen aan de verkoopmakelaar
  5. Is niet emotioneel verboden met een woning dus blijft objectief.

Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de aankoop van huizen en weet dus waar hij op moet letten. Met zijn bouwkundige en juridische kennis kan hij kritische vragen stellen en de woning goed beoordelen. Maar alleen met een bezichtiging weten we natuurlijk nog niet alles over de woning. Daarom doet een aankoopmakelaar altijd grondig onderzoek naar de bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens uit het kadaster en eventueel de status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren. 

 

Na afloop van de bezichtiging zet hij de voor- en nadelen op een rij, weegt hij potentiele risico's af en geeft hij advies over de woning die hij met jullie persoonlijk zal bespreken om een onderhandelingsstrategie op te stelllen. 

Betaal nooit te veel met de koopervaring van een aankoopmakelaar

Nu zijn we op het punt gekomen waarbij de aankoopmakelaar zijn kosten terug kan verdienen, door een goed bod neer te leggen bij de verkopende partij. Het is de taak van de aankoopmakelaar om de woning tegen een betere prijs aan te kopen dan als jij dit zelf zou gaan doen. De huidige woningmarkt maakt het voor de aankoopmakelaar niet zo eenvoudig om elke woning tegen een scherpe prijs te bemachtigen. Woningen worden soms in stille verkoop al verkocht tegen de vraagprijs of zelfs daarboven. Op sommige plekken in Nederland is de woningmarkt zó overspannen dat jij er zonder aankoopmakelaar niet eens tussenkomt of in ieder geval niet op tijd tussenkomt.

Een aankoopmakelaar mag nooit betrokken zijn bij de verkoop van dezelfde woning omdat hij anders van twee walletjes zou eten en dat is verboden.

Een verkoopmakelaar bepaalt samen met jou de maximale aankoopprijs en probeert hier natuurlijk zo ver mogelijk onder te zitten. Tijdens de onderhandelingen gaat jouw aankoopmakelaar in overleg met de verkoopmakelaar over de prijs en voorwaarden van de woning. Tijdens dit proces is het belangrijk dat er duidelijk gecommuniceerd wordt tussen de opdrachtgever en de aankoopmakelaar om alles in de juiste banen te leiden.

Tijdens dit proces zal je aankoopmakelaar je ook begeleiden en adviseren over de vervolgstappen en het eventuele tegenbod wat gedaan moet worden. Je bent pas officieel in onderhandeling als de verkopende partij een tegenvoorstel heeft gedaan of als er uitdrukkelijk word gezegd dat je in onderhandeling bent. Het komt maar zelden voor dat het eerste bod gelijk raak is; beide partijen proberen natuurlijk de voor hen best haalbare prijs te halen. Een huis koop je niet alleen doorgenoeg geld op tafel te leggen maar hierbij is het ook belangrijk dat de koopwaarden door beide partijen worden geaccepteerd.

De prijs is bijna net zo belangrijk als de voorwaarden. Daarom is het belangrijk om goed met beide partijen af te stemmen over de overdrachtsdatum, zodat dit scheelt in de kosten voor beide partijen. Als je woning namelijk al verkocht is zonder dat jij in je nieuwe woning kunt, dan zal je tijdelijk iets moeten huren of/en komen er opslagkosten bij. Als de verkoper je bod heeft geaccepteerd is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Na drie dagen is de bedenktijd over en is het koopcontract bindend. Hierbij helpt je aankoopmakelaar tijdens het hele proces en zorgt ervoor dat jouw ontbindende voorwaarden er goed in staan. 

Gebruik maken van de contacten van de aankoopmakelaar

Nu de koop rond is zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hierbij kun je denken aan:

Allemaal zaken waarbij het belangrijk is dat je goed wordt geholpen. Bij het kopen van een woning maak je in de meeste gevallen gebruik van een hypotheekverstrekker. De geldverstrekker is in de meeste gevallen de banken die wilt er zeker van zijn wat de waarde van de woning is. De officiele waarde van de woning wordt uitgebracht in een taxatierapport die is gemaakt door een taxateur. Voor het inschakelen van een taxateur kun je dus gebruik maken van de contacten van de makelaar, zodat jij er zeker bent dat jij deskundig en goed geholpen wordt.

Begeleiding bij de notaris 

Als alles is geregeld omtrent de koop van je nieuwe woning, dan is het tijd om alles officieel te regelen bij de door jou gekozen notaris. Na de opleveringsinspectie en nadat alles is geregeld kunnen bij de notaris de hypotheekakte en overdrachtsakte worden opgemaakt. De aankoopmakelaar gaat ook hierbij weer met je mee om er zeker van te zijn dat alles klopt en dat jij geen enkele vragen meer hebt omtrent de aankoop van je nieuwe woning. Na het tekenen van alle documenten krijg je de sleutels en is het huis officieel van jou! Tijd voor een borrel en een taartje dus. 

Zoals je hierboven hebt gelezen is het wel duidelijk dat het inschakelen van een aankoopmakelaar echt bepaalde meerwaarde met zich mee brengt, die vooral op de krappe woningmarkt van vandaag erg handig zijn. Wij van Winvest Onroerend Goed helpen je graag bij de zoektocht en aankoop van je woning. Het is mogelijk om bij ons een gratis zoekopdracht uit te zetten. 

Als je nog vragen hebt omtrent de verkoop, aankoop of verhuur van een woning dan kan je altijd contact met ons opnemen.

 

Neem contact op met de aankoopmakelaar

Terug naar blog