• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €750,--

Uitleg van de NHG grens

Wat is de NHG grens? Als u nieuw bent op de woningmarkt dan heeft u de term NHG vast wel een keer voorbij zien komen dan vraagt u zich misschien wel af wat NHG. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u aan het orienteren ben op de woningmarkt om een nieuwe woning te kopen en dat u benieuwd bent van de NHG grens in 2020 precies is. Wij willen u van deze blog voorzien van informatie zodat u precies weet hoe of wat.

Wat betekent NHG?

NHG is een afkorting dat staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met een hypotheek met NHG krijgt u meer zekerheid. Het kan zo maar gebeuren dat u buiten uw schuld om uw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld omdat uw werkloos of arbeidsongeschikt bent waardoor u noodgedwongen uw huis moet verkopen. Mocht uw woning op het moment van de verkoop dan minder waard zijn dan de hypotheek dan houdt u zogenoemd restschuld over.

Met de NHG kan uw restschuld kwijt worden gescholden.

NHG biedt u door de geldverstrekker meer zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald. In ruil daardoor krijgt u een aantrekkelijke korting op de rente die voor de hele looptijd van de hypotheek geldt. Hiervoor betaalt u wel eenmalig een percentage van het hypotheek bedrag. De hoogte van de NHG grens wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom in de maanden juni, juli en augustus op basis daarvan bepaalt de NHG de kostengrens voor het jaar daarop. De kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is 6% hoger.

Wat is de NHG grens in 2020?

De NHG grens is in 2020 €20.0000 veranderd ten opzichte van 2019. Voor 2020 is de kostengrens vastgesteld op €310.000 als de woning is voorzien van energiebesparende voorzieningen dan is de kostengrens €328.600. Voor de Nationale Hypotheek Garantie is het alleen belangrijk wanneer de hypotheekovereenkomst definitief tot stand komt en dit mag op zijn vroegst op 1 januari 2020 gebeuren. 

NHG Grens 2021

De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020.

Heeft u vragen hierover? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. 


Terug naar blog