• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

 

Tips om woning Wijk bij Duurstede te verkopen

U woont in Wijk bij Duurstede maar toch bent u op zoek naar iets anders en u denkt er over na om uw huis in Wijk bij Duurstede te verkopen. Maar waar moet u dan op letten? Wat is uw woning waard? En hoe kiest u de juiste makelaar? Robbert May, vbo makelaar en taxateur van Winvest Onroerend Goed te Wijk bij Duurstede, geeft u tips over hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Verkoop uw woning in Wijk bij Duurstede als u er klaar voor bent

Regelmatig krijgen wij de vraag wat nu de beste tijd is om een woning in de verkoop te brengen. Deze vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden want waar het om gaat is: waarom wilt u uw woning verkopen? Is het omdat u op zoek bent naar iets groters of kleiners, of omdat u dichter in of bij het centrum wilt wonen, u moet gaan huren of om andere redenen? Heeft u haast met de verkoop van uw woning of heeft u nog wel even tijd? Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om vast te leggen voordat u uw woning in Wijk bij Duurstede gaat verkopen. En de juiste tijd is wanneer u er zelf klaar voor bent om uw woning te koop aan te bieden en te verkopen.

De woningprijzen van Wijk bij Duurstede

Momenteel hebben wij namelijk een hoge conjunctuur in de woningmarkt in heel Nederland maar zeker ook in Wijk bij Duurstede, wat tot gevolg heeft dat u mogelijk een enorm goede prijs voor uw woning kunt krijgen. Maar besef wel dat u altijd iets moet terugkopen of huren en dat u dus voor een nieuwe woning ook een actuele, hoge marktprijs betaalt. Zo ziet u in de onderstaande grafiek de trend van de vraagprijzen in Wijk bij Duurstede. De prijzen zijn in de afgelopen periode forst gestegen en dit heeft niet alleen maar te maken met de lage rente en de verhoogde NHG-grens.

De forste stijging komt met name omdat er een woningtekort is op de huidige woningmarkt. Door de stikstofcrisis is het voor woningbouwcoöperaties moeilijk om nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen. Maar daarnaast is er ook in Wijk bij Duurstede weinig ‘ruimte’ voor nieuwbouw. Door een ‘tekort’ aan woningen en de blijvende stijging naar de vraag daarvan, neemt de gemiddelde vraagprijs toe. Wij zien namelijk ook steeds vaker dat mensen uit de grotere steden, zoals Utrecht en Amsterdam, meer richting de provincie komen waardoor zij vaak de prijs wat op kunnen drijven.

Gemiddelde woningprijzen Wijk bij Duurstede

 

Hebben de jaargetijden invloed op de verkoop van een woning?Verkoop woningen in Wijk bij Duurstrede

De jaargetijden hebben weinig tot geen invloed op de verkoop van een woning in Wijk bij Duurstede. Elk jaargetijde heeft namelijk zo zijn eigen charmes. Zo kan tijdens de lentemaanden een tuin in bloei mooi tot uiting komen maar zo kan een woning in de winterperiode juist een hele warme uitstraling geven. Er zijn altijd mooie en minder mooie momenten om foto’s te maken maar het is vooral belangrijk om de foto’s te laten maken door een professionele fotograaf.

 

“Het beste moment om de woning te verkopen is wanneer u er klaar voor bent”

Wilt u uw woning laten verkopen door een makelaar in Wijk bij Duurstede of probeert u het zelf met een internetmakelaar?

Nu de woningmarkt in Wijk bij Duurstede voor verkopen gunstig is, zou u uzelf kunnen afvragen of u wel een makelaar nodig heeft bij de verkoop van uw woning of dat u voordeliger uit wilt zijn met een internetmakelaar. Sommige woningen staan maar kort te koop of staan in de stille verkoop’ en worden verkocht nog voordat ze online staan. U kunt er dus voor kiezen om een makelaar in te schakelen of om dit zelf te doen.

Internetmakelaar versus verkoopmakelaar in Wijk bij Duurstede

Het grootste verschil tussen een internetmakelaar en een ‘echte’ verkoopmakelaar, is de actuele marktkennis in Wijk bij Duurstede. Een makelaar die al meerdere jaren ervaringen heeft in Wijk bij Duurstede weet precies hoe de woningmarkt hier in elkaar steekt en weet dan ook eventuele potentiële kopers van buitenaf te enthousiasmeren over de stad Wijk bij Duurstede.

Daarnaast is de verkoop van een woning vaak een emotioneel proces waarbij het fijn is als bepaalde zaken zoals bezichtigen, onderhandelingen en een opleveringsinspectie door de makelaar uit handen worden genomen. Bijvoorbeeld als u uw woning wil verkopen door een internetmakelaar dan moet u zelf de bezichtiging doen maar juist bij een bezichtiging is het fijn dat de kijkers zich niet belemmerd voelen in hun uitingen. Het gebeurt namelijk nog weleens dat potentiële kopers een bepaalde mening hebben over de woning en het is fijn als ze dit openbaar kunnen vertellen. Een makelaar, die al enige tijd opereert in de stad en zijn naam al heeft gevestigd, heeft natuurlijk ook al een klantenbestand opgebouwd. Zo hebben wij bij Winvest Onroerend Goed een klantenbestand voor woningzoekenden die wij direct kunnen benaderen als er een woning voldoet aan de eisen van een woningzoekende.

De voordelen van een traditionele makelaar op een rij:

Het is goed om de voor en tegens naast elkaar te leggen om voor uzelf de afweging te maken wie voor u de beste makelaar is.

Er zijn verschillende makelaars in Wijk bij Duurstede maar hoe maakt u de juiste keuze?

Het wordt u niet makkelijk gemaakt met zoveel verschillende makelaars in Wijk bij Duurstede, dus wij begrijpen dat de keuze niet eenvoudig is. Wij adviseren u dan ook om zorgvuldig te werk te gaan bij het maken van een keuze en vooral de tijd te nemen om de voor u meest geschikte makelaar uit Wijk bij Duurstede te kiezen. Wat u bijvoorbeeld kunt doen, is kijken naar de recensies van de makelaar op Google of op Funda. Hier kunt u makkelijk de ervaringen van anderen lezen, zodat u zich een goed beeld kunt vormen over de dienstverlening van een makelaar. Maar het is natuurlijk ook een goed idee om uw vrienden- en kennissenkring te benaderen met de vraag of zij ervaring hebben met een bepaalde makelaar.

Nadat u de voorselectie heeft gemaakt doordat u diverse recensies en websites heeft bekeken, is het goed om de makelaar uit te nodigen voor een waardebepaling en een strategiegesprek. Dit geeft de makelaar de kans om zijn/haar dienstverlening aan u voor te leggen en u kunt voelen of er een bepaalde klik is. Probeer een makelaar te kiezen waarbij u denkt dat hij/zij u gaat ontzorgen tijdens het hele aan- en/of verkoopproces en die voldoende bouwtechnische kennis heeft van uw woning.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de makelaar zich kan ‘inleven’ in uw woning zodat hij/zij deze op de meest beste manier kan presenteren aan de potentiële kopers. Er zijn veel kopers op de huidige woningmarkt maar het is de taak van de makelaar om de juiste klant aan uw woning te koppelen en u te ontzien tijdens het gehele proces. Kiest u alstublieft geen makelaar die heel makkelijk met u meepraat en elke vraagprijs op een woning wil plakken die u maar wilt als hij/zij de opdracht maar binnenhaalt. Durf met de makelaar in gesprek te gaan en samen komt u dan tot het best haalbare resultaat.

Zorg dat uw woning klaar is voor de verkoop

Oké, u bent klaar om uw woning te verkopen en u heeft een makelaar gekozen, dus nu is het tijd om uw woning klaar te maken voor de verkoop. Een nette, opgeruimde woning verkoopt altijd beter dan een woning die rommelig overkomt en die last heeft van achterstallig onderhoud.

Zorg ervoor dat de nuttige ruimte zichtbaar is door de woning eens goed op te ruimen

Niemand houdt ervan om in een rommelig huis te wonen. Als er een bezichtiging van uw woning is en de woning is niet opgeruimd dan is het voor de potentiële kopers moeilijk om de ruimte van de woning in te zien. Het is juist belangrijk om een goede (eerste) indruk van de woning te laten zien en dat kunt u het beste doen door de woning van tevoren goed op te ruimen. Loop eens kritisch door uw woning en gooi overbodige spullen weg (‘ontspullen’) Dit scheelt ook gelijk bij de verhuizing als de woning verkocht is! In plaats van direct spullen weg te gooien, is het natuurlijk ook goed mogelijk om spullen op te slaan. Uw makelaar kan u daarover adviseren en tips verstrekken. Zorgt u er dus voor dat uw woning opgeruimd is en dat de woning ruimtelijk oogt.

Knap de woning op

Een woning waar nog veel aan gedaan moet worden, schrikt veel kopers tegenwoordig af. Aspirant kopers zijn dan direct al aan het nadenken over de bijkomende kosten om de woning naar wens te maken. Dit kunt u voor zijn! Loop eens kritisch door uw woning en kijk wat nog gerepareerd moet worden of welke muur misschien een likje verf kan gebruiken. Werkt elke deurklink wel? En hoe zit het bijvoorbeeld met die gaten in de muur van de (kinder)kamer? Door alle ‘kleine’ werkzaamheden van tevoren aan te pakken, kunt u aspirant kopers nog beter verleiden om een goede prijs voor uw woning neer te leggen. Daarnaast scheelt dit natuurlijk ook als de kopers een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Alle kleine beetjes helpen!

 

Wees proactief in het verkoopproces

De makelaar, die voor u de woning gaat verkopen, zal diverse kanalen gaan inzetten om uw woning onder de aandacht te brengen bij de woningzoekenden. Zo krijgt u natuurlijk een bord in de tuin, wordt er een verkoopbrochure gemaakt en wordt uw woning geplaatst op de website, Funda en diverse social-media kanalen. U kunt alles aan de makelaar overlaten maar u kunt ook zelf een steentje bijdragen in dit proces. Het is goed als uzelf uw familie, vrienden en kennis informeert dat uw woning te koop staat. Misschien zoekt de buurman van uw vriend(in) toevallig een woning in Wijk bij Duurstede. Als uw makelaar gebruik maakt van social-media kanalen zoals Facebook en Instagram kunt u deze berichten ook delen op uw eigen pagina voor een groter bereik. Maar om het bereik nog groter te maken, kunt u ook vragen aan uw kinderen, familie en vrienden om de woning te delen. Hoe groter het bereik van de verkoop van uw woning, des te groter is de kans dat u een geschikte koper vindt. Ook als uw makelaar geen gebruik maakt van social-media kanalen, kunt u de woning toch delen door de link te plaatsen op uw pagina of door deze te delen via Funda.

Een verkoopbrochure kunnen woningzoekende vaak downloaden op Funda en op de website van de makelaar. Het is daarom ook belangrijk dat de brochure verkoopgericht is. Een simpel pdf-bestand met een stukje tekst en een paar foto’s is tegenwoordig niet meer genoeg. U wilt dat uw woning opvalt en dat uw woning mooi gepresenteerd wordt. Kijk dus goed naar de indeling van de brochure: bijvoorbeeld hoe zijn de teksten geschreven? Staat alle informatie er wel in? Heeft de makelaar mooie en duidelijke foto’s uitgekozen voor de presentatie?

Lees de kleine lettertjes van de koopovereenkomst

Yes!! De koper is gevonden en u bent het eens met de prijs die de koper heeft geboden. Dan is het nu tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst. Voordat u het contract ondertekent, is het belangrijk dat alles duidelijk voor u is en dat voor u alles goed is geregeld.

Wat staat er in de koopovereenkomst?

Alle afspraken en voorwaarden rondom de koop van uw woning worden opgesteld in een voorlopige koopovereenkomst. Hierin kunt u onder andere zaken vinden zoals:

 

Wanneer is een koopovereenkomst definitief?

Een misvatting is dat ‘voorlopig’ betekent dat er nog het een ander aangepast kan worden. De inhoud van de akte is immers al overeengekomen. Zijn er zaken onduidelijk? Dan dient u deze vóór ondertekening van het voorlopige koopcontract helder te krijgen. Heeft u uw handtekening gezet, dan is het contract bindend maar dan geldt nog wel de wettelijke bedenktijd van 3 dagen.

Wat wordt verstaan onder ‘bedenktijd’?

Gedurende de bedenktijd kan de koper de overeenkomst tot koop alsnog intrekken. Zo wordt de gelegenheid geboden om bijvoorbeeld deskundigen te raadplegen. De bedenktijd duurt (minimaal) drie dagen en begint op de dag die volgt op de dag dat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte of een kopie daarvan krijgt overhandigd. De bedenktijd eindigt tegen middernacht van de laatste dag van de bedenktijd. De bedenktijd eindigt altijd op een werkdag, omdat de bedenktijd niet mag eindigen op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot de eerstvolgende ‘normale’ doordeweekse dag. Het is dus niet van belang hoe laat de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen. Er zijn geen voorgeschreven regels voor het inroepen van de bedenktijd. Het is wel verstandig om uw bericht per e-mail aan de verkoper te sturen en een ontvangstbevestiging daarvan te vragen. Zo weet u zeker dat uw beroep op de bedenktijd de verkoper heeft bereikt en ontstaat er minder snel discussie achteraf.

Wij snappen dat u enthousiast bent over de verkoop van uw woning in Wijk bij Duurstede, maar neemt u ook echt de tijd om de laatste zaken nog goed te regelen. Leest u de koopovereenkomst goed door en stelt u kritische vragen aan uw makelaar. Tekent u pas wanneer u daar echt zeker van bent, wanneer de inhoud van de koopovereenkomst u volledig duidelijk is en u er zeker van bent dat alles juist geregeld is.

De 5 tips om uw woning te verkopen in Wijk bij Duurstede op een rijtje:

  1. Verkoop uw woning als u er echt klaar voor bent;

  2. Kies de juiste makelaar die u kan voorzien in uw behoefte;

  3. Zorg dat uw woning klaar is voor de verkoop;

  4. Wees proactief in het verkoopproces;

  5. Lees de koopovereenkomst goed door.

Wij hopen dat u iets aan deze verkooptips heeft gehad! Wilt u dat wij langskomen voor een waardebepaling en/of een strategiegesprek dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Terug naar blog


Reactie plaatsen

Terug naar blog