• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Garant staan voor je kinder

In de huidige markt waarbij de vraag naar bepaalde type woningen hoger is dan het aanbod, kan het wel eens voorkomen dat u als ouder garant moet staan voor de koop van één van uw kinderen. Maar is dit nog mogelijk en welke manieren zijn hiervoor?

Deze vraag kan je beantwoorden met zowel "ja" en "Nee"

Garantstelling ouders is veranderd in 2013

Tot 2013 konden ouders volledig garant staan voor de hypotheek van hun kind. Dat betekende dat u als ouder de verantwoordelijkheid droeg voor de betaling van de hypotheek, op het moment dat uw kind hier niet meer toe in staat zou zijn. Met deze garantstelling waren geldverstrekkers bereid een hogere hypotheek af te sluiten dan in dit geval het kind zelf zou kunnen betalen. Omdat dit in de praktijk nog wel eens misging, hebben banken besloten deze manier van garantstelling niet meer aan te bieden. 

Garantstelling regel 2021

In 2021 mogen ouders eenmalig tot € 105.302,-  belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Hiermee kunnen ouders hun kinderen helpen om een betere kans te maken op de huidige woningmarkt. 

Wat u kunt doen om uw kind te helpen bij aankoop koopwoning

Toch kunt u als ouder uw kind helpen door ‘mee te tekenen’. Dit houdt in dat het kind als eerste verantwoordelijk is voor de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten. Als ouder bent u verantwoordelijk op het moment dat deze maandelijkse lasten niet meer betaald kunnen worden. Mee tekenen als ouder kan alleen als u als ouder meer dan het restant van de hypotheeklasten kunt dragen en het kind minimaal 75 procent van de lasten zelf kan dragen. Daarnaast moet het kind binnen tien jaar de hypotheeklasten zelf kunnen bekostigen. Mee tekenen kan overigens alleen voor hypotheken zonder NHG

Andere opties om uw kind financieel te ondersteunen

Met een schenking kunt u uw kind financiële ruimte bieden. Voor 2019 geldt dat u als ouder maximaal 102.010 euro belastingvrij aan uw kind mag schenken, mits deze ook voor een koopwoning wordt ingezet. U kunt er ook voor kiezen een familiehypotheek af te sluiten. Hiermee leent het kind een deel van het aankoopbedrag van de ouder, en dus niet van de bank. Het kind betaalt hiervoor een. gezamenlijk afgesproken rente. De rente is onder bepaalde voorwaarde aftrekbaar.”
 

Wilt u weten wat u kunt betekent voor uw kind?

Neem dan gerust contact met ons op, zodat onze makelaar het u duidelijk kunt uitleggen.


Terug naar blog


Reactie plaatsen

Terug naar blog