• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Starters op de woningmarkt kunnen in 2021 vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting, mits er aan bepaalde eisen wordt voldaan. Deze mededeling werd op Prinsjesdag 2020 door koning Willem Alexander gedeeld en is een voordeel voor starters op de woningmarkt. 
Voordeel voor starters met de overdrachtsbelasting in 2021

Wat is de overdrachtsbelasting?

Overdrachtbelasting is belasting die je afdraagt aan de belastingdienst op het moment dat je een huiskoopt. Dit hoef je niet zelf te regelen, maar dit gaat via de notaris. De notaris doet dan namens jou belastingaangifte van de overdrachtsbelasting.

Als je een huis koopt dan moet de koopsom en de overdrachtsbelasting op de rekening van de notaris gestort worden. Het notariskantoor zorgt er dan voor dat de belasting van de overdrachtsbelasting op de rekening komt te staan van de belastingdienst. 

Geen overdrachtsbelasting voor een nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. De reden hiervoor is omdat de woning niet hoeft overgedragen te wonen. Er zijn namelijk nog geen eerdere bewoners geweest. Dit is onder andere een belangrijke reden waarom mensen kiezen voor een nieuwbouwwoning.

Overdrachtsbelasting anno 2020

De huidige regeling in 2020  is dat als je een woning koopt, dat je 2% overdrachtsbelasting betaald aan de belastingdienst. Dit gaat via de notaris. Overdrachtsbelasting valt onder kosten koper (k.k.) en deze kan je niet mee financieren. De gemiddelde kosten die er bij komen kijken als je een huis koopt is ongeveer 5 à 6% van de koopsom en dit zal je dus uit eigen portomonee moeten betalen. 

Voorbeeld van overdrachtsbelasting

Om een duidelijk beeld te geven van hoeveel de overdrachtsbelasting in 2020 kost, nemen we het voorbeeld van een woning die wordt gekocht voor €300.000 k.k,-

Aankoopprijs: €300.000 K.K.

Overdrachtsbelasting: €6.000,-  (€300.000 x 2% = €6.000)

Starters op de woningmarkt hoeven in 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen

Tijdens Prinsjesdag op 15 september 2020 heeft koning Willem Alexander aangegeven dat starters op de woningmarkt in 2021 geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Dit is gedaan om starters meer ruimte te geven op de woningmarkt. Dit scheelt starters dus 2% van de aankooprijs bij het kopen van hun eerste woning. 

Hierdoor hoeven starters minder eigen geld mee te nemen, wat weer een voordeel kan zijn voor het aanvragen van een hypotheek. 

Meer weten met welke kosten je rekening moet houden? Lees deze blog. 

Aan welke regels moete starters in 2021 vodldoen om vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting

Als starter moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om gebruik te maken van deze vrijstelling. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan betaal je alsnog die 2%. 

Ben jij een starters op de woningmarkt en heb jij behoefte aan aankoop advies van een makelaar? 

Neem dan contact met ons op en onze makelaar ga samen met jou kijken naar de mogelijkheden. 

Of lees deze 5 tips voor starters op de woningmarkt. 

 


Terug naar blog