• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte service
  • Nieuwste woningen per mail
  • Persoonlijke benadering

Rol van aankoopmakelaar voor startersAls starter heb je het op de huidige woningmarkt niet makkelijk en juist nu kan een aankoopmakelaar een belangrijke rol spelen. Woningen zijn verkocht voordat je het weet en tijdens een bezichtiging ben je één van de vele tientallen belangstellenden. De rol van een aankoopmakelaar voor starters is juist in deze tijd heel belangrijk en in dit blogbericht leggen wij uit wat een aankoopmakelaar voor een starter kan betekenen.

Aankoopmakelaar voor starters

Als starter op de woningmarkt sta je op het punt om de grootste financiële aankoop van jouw leven te maken. Het kopen van je eerste koopwoning is een belangrijk hoogtepunt in je leven. Maar het wordt je niet makkelijk gemaakt.

Waar lopen starters anno 2021 tegen aan?

Het woningaanbod is laag, de vraag is hoog en juist hierdoor voelen woningzoekenden nu de druk waardoor ze belangrijke zaken over het hoofd zien. Je eerste woning is natuurlijk altijd speciaal, je wordt snel verliefd op een woning en daardoor zie je bepaalde zaken over het hoofd of je wil ze niet zien. Een vergissing die je later duur kan komen te staan!

De rol van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar functioneert als specialist en deskundige die relativeert en jou helpt bij de aankoop van je eerste woning. Juist nu is het inschakelen van een professional een goed idee, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

“Een aankoopmakelaar werkt volledig in het belang van de koper(s)”

Maar een aankoopmakelaar schakel je niet alleen in voor zijn kennis en kunde, maar ook zijn netwerk is juist nu van belang. Een (aankoop)makelaar krijgt via zijn netwerk als één van de eersten te horen dat er een woning te koop komt op de woningmarkt en kan daarom snel reageren en zijn cliënt tijdig informeren dat er een potentiële match is.

Daarnaast staan er ook nog veel woningen in de stille verkoop. Dit betekent dat de woning niet online te vinden is en zonder aankoopmakelaar weet je hier dan ook eigenlijk niets van af. Een makelaar die nauw contact heeft met zijn collega’s en lokaal opereert, weet vaak wèl welke woningen er in de stille verkoop (komen te) staan.

De aankoopmakelaar helpt je bij en ontzorgt je met:


Heb je een leuk huis bezichtigd maar weet je gewoon niet zeker of deze woning bij je past of heb je zelf slapeloze nachten? Juist dan kan je een aankoopmakelaar inschakelen om vragen te stellen, om antwoorden te krijgen, om je totaal te ontzorgen en om te weten wat juist is.

Hulp nodig bij aankopen?​​​​​​​

Vinden van een geschikte woning

Het begint allemaal met een oriënterend gesprek waarbij eerst alle wensen en mogelijkheden duidelijk in kaart worden gebracht. Wat zijn je wensen en behoeften? Hierbij kun je denken aan vragen zoals:

Nadat de makelaar alle gegevens heeft verzameld en jullie financiële mogelijkheden weet, kan hij voor jullie aan de slag gaan met een gerichte zoekopdracht. Heeft hij een leuke en geschikte woning voor jullie gevonden? Dan meldt hij dat direct. Hierdoor hoef je niet zelf elke dag of bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze op Funda te kijken om te weten of er nieuw aanbod is.

Bezichtigen

Een aankoopmakelaar gaat ook altijd mee tijdens een bezichtiging. Nu ‘hoor’ ik je denken: een woning bekijken kan ik toch zelf ook? Een aankoopmakelaar is niet (emotioneel) gebonden aan de woning en beoordeelt de woning op basis van zijn kennis en ervaring en niet met emotie. Hij adviseert over de omgeving, de technische staat van afwerking en over de (on)mogelijkheden. In deze blog geven wij je tips om je voor te bereiden op een bezichtiging. 

Hiermee voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

Prijsonderhandeling en koop voorwaarden

Heb je je droomwoning gevonden? Dan is het nu de tijd voor het uitbrengen van een goed bod. Maar juist in deze tijd waarbij het aanbod van woningen schaars is en de vraag hoog, kan het weleens voorkomen dat je maar één bod (op inschrijving) mag uitbrengen. Je hebt dus één kans om een bod neer te leggen en die moet dan ook direct goed zijn. Een aankoopmakelaar bepaalt in overleg met jou de juiste strategie en voorwaarden om ervoor te zorgen dat jij je eerste woning kunt kopen. Daarnaast zorgt het inschakelen van een aankoopmakelaar er ook voor dat je meer vertrouwen wekt bij de verkoper(s). Met het inschakelen van een aankoopmakelaar laat je dus blijken dat je serieus bent.

Doornemen van de koopakte

Gefeliciteerd, je bod is geaccepteerd! Nu het bod is geaccepteerd, krijg je van de verkopend makelaar een conceptkoopakte. Jouw aankoopmakelaar leest dit concept goed door en let daarbij extra op de kleine lettertjes en loopt samen met jou of jullie alles nog even door. Juist op dit punt worden er nog te veel fouten gemaakt omdat kopers te enthousiast zijn en er stiekem vanuit gaan dat alles wel naar wens zal verlopen.

Taxatierapport

Om de hypotheek te regelen, is er een taxatierapport nodig. Jouw aankoopmakelaar zorgt ervoor dat de aangekochte woning wordt getaxeerd en maakt de afspraak met een geschikt taxatiebureau. Ook zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat de taxateur alle stukken en gegevens heeft van de woning om ervoor te zorgen dat de taxateur zo snel mogelijk zijn taxatie kan afronden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat je een bod uitbrengt met voorbehoud van financiering. Juist dan is een taxatierapport enorm van belang omdat dit rapport een belangrijk onderdeel is van je hypotheekaanvraag.

Woninginspectie

Het moment is daar, tijd om de woning opgeleverd te krijgen en de sleutels van jullie eerste woning te ontvangen. Weer een belangrijk moment waarbij er veel fout kan gaan als je hier niet serieus mee omgaat. Jouw aankoopmakelaar zorgt ervoor dat hij bij de opleveringsinspectie aanwezig is om o.a. de lijst van zaken door te nemen en om ervoor te zorgen dat alles zó wordt opgeleverd zoals vermeld staat in de koopovereenkomst. Zijn er nog op- en/of aanmerkingen dan zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat de afspraken op schrift worden gesteld. Zo weet je zeker dat er geen losse eindjes zijn en dat jij zonder zorgen heerlijk kunt genieten van je eerste woning.

Oplevering bij de notaris

Na de opleveringsinspectie en nadat alles is geregeld, kunnen bij de notaris de hypotheekakte en overdrachtsakte worden opgemaakt. De aankoopmakelaar gaat ook hierbij weer met je mee om er zeker van te zijn dat alles klopt en dat jij geen enkele vragen meer hebt met betrekking tot de aankoop van je nieuwe woning. Na het tekenen van alle documenten krijg je de sleutels en is het huis officieel van jou!

De voordelen van een aankoopmakelaar op een rij:

Door een aankoopmakelaar in te schakelen, maak je juist in deze tijd meer kans op het kopen van je eerste woning. Maar niet alleen maak je meer kans, je kunt er ook nog eens vanuit gaan dat je het juiste bedrag hebt betaald voor een goede woning. Geen verrassingen en geen extra kosten door verborgen gebreken.

Wil je een keer kennismaken om te kijken of een aankoopmakelaar van Winvest Onroerend Goed jou kan helpen en kan ontzorgen?

Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.


Terug naar blog