• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Tips voor starters op de woningmarkt in 2021

Als starter op de woningmarkt heb je het tegenwoordig niet makkelijk van het vinden van een koopwoning. Huizenprijzen in Nederland zijn tegenwoordig hoger dan ooit. Gemiddeld betaal je voor een woning €326.000. Dit is natuurlijk niet overal in Nederland zo, maar als we kijken naar het gemiddelde van provincie Utrecht dan ligt dat zelfs op €375.000. Niet zo gek dus dat een starter het moeilijk heeft.Starter op de woningmarkt

De 5 tips voor een starter op de woningmarkt anno 2021 zijn:

  1. Neem een aankoopmakelaar
  2. Maak een wensenlijstje
  3. Ga als starter met een hypotheekadviseur in gesprek
  4. Kijk ook in de omgeving en kijk eventueel verder
  5. Vraag je ouders of ze willen helpen bij de aankoop van een woning.

Wanneer ben je een starter op de woningmarkt?

Je bent een starter op de woningmarkt als jij nog nooit eerder in bezit bent geweest van een woning en nu dus opzoek bent naar je eerste huis. Tijdens dit proces komt er veel op je af. Enerzijds alles dat komt kijken bij het kopen van je eerste woning en anderzijds alles met betrekking tot het afsluiten van je eerste hypotheek. 

Zijn de huizenprijzen in 2021 echt fors gestegen?

Historisch gezien zijn de prijzen helemaal niet zo extreem. Prijzen en lonen stijgen samen. Soms zijn de prijzen hoger dan de lonen en soms zijn de lonen hoger dan de prijzen. Stijgende prijzen zijn juist voor starters een probleem. Starters hebben in het algemeen een lager inkomen en minder spaargeld. Naast dat de prijzen van woningen zijn gestegen, zijn natuurlijk de huurprijzen voor de starter ook gestegen en dit maakt het juist moeilijk om nog genoeg te sparen.

Starters zijn vooral aangewezen op goedkopere woningen en die zijn er juist als de prijzen stijgen, wat minder. Veel starters zoeken een huis in populaire gebieden, waardoor er veel concurrentie ontstaat. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect.

Tijdens de woningcrisis tussen 2008 en 2012 zijn er weinig nieuwe plannen gemaakt om woningen te bouwen. Daardoor komen er nu minder woningen voor starters op markt.

Een andere factor die prijzen opdrijft zijn investeerders. Investeerders kopen woningen om deze te verhuren of om op te knappen en door te verkopen. Tegenwoordig worden er strenge eisen gesteld aan het inkomen wat je hebt om een lening te krijgen en het maximale bedrag wat je kan lenen. Waar ze voorheen wel meer dan 120% van de waarde van de woning konden lenen, kunnen ze nu 100% van de waarde van de woning lenen.

Overigens is het niet raar dat er grenzen worden gesteld aan het maximale leenbedrag. In onze buurlanden is het heel gangbaar dat je maar 80-85% van de waarde van de woning kunt lenen. In Duitsland bijvoorbeeld zijn jongeren gewend om te sparen voor een aankoop van een huis, want alles boven de 80-85% moeten ze zelf betalen. Ook is er vaak een eis dat ze een vast contract moeten hebben.

Wat wel heel fijn is, is dat starters tegenwoordig beter beschermd worden door de nieuwe regels, hierdoor komen ze minder snel in de financiële problemen.

Kortom, objectief gezien zijn de prijzen dus helemaal niet zo extreem. Zeker als je ze gaat vergelijken met de lonen. Maar voor de starter die net op de woningmarkt komt kijken is het gezien de aangescherpte regels moeilijker om een woning te kopen.

Als je als starter een woning wilt kopen, komt hier heel veel bij kijken. Onze aankoopmakelaar van Winvest Onroerend geeft je vijf tips om te slagen in deze krappe woningmarkt.

Tips voor starters die opzoek zijn naar een woning 

Tip 1: Neem een aankoopmakelaar

Als jij op zoek bent naar een woning dan raden wij je aan om altijd via Funda te zoeken. Funda is het grootste woningplatform van Nederland waar dagelijks woningen worden aangeboden. Als je al weet wat je budget is en in welke regio je opzoek bent kan je via Funda een zoekopdracht aanmaken, zodat jij op de hoogte wordt gehouden van nieuw aanbod.

Met de komst van social-media zien wij ook steeds vaker dat diverse makelaars hun aanbod ook op social-media plaatsen. Daarom raden wij aan om ook diverse makelaarskantoren op zowel Facebook als Instagram te volgen, zodat jij altijd weet wat voor nieuw aanbod ze krijgen.

Een aankoopmakelaar kan dit zoekproces voor je versnellen.  

Een aankoopmakelaar helpt nou niet alleen bij het vinden van jouw droomhuis, maar hij gaat bijvoorbeeld ook mee met een bezichtiging. Kijkt of er verborgen gebreken zijn en wat het energielabel is. Met een aankoopmakelaar heb je meer kans op deze woningmarkt en heb je meer zekerheid bij wat je koopt. Ook als je al een woning op het oog hebt kan een aankoopmakelaar je nog steeds ondersteunen. Een makelaar kan bijvoorbeeld beoordelen of de woning de vraagprijs daadwerkelijk waard is.

Zeker in een markt waarin veel wordt overboden, is het verstandig om goed bijgestaan te worden door een professional die jou helpt tijdens het biedingsproces. Hier kunt u alle voordelen van een aankoopmakelaar lezen 

Tip 2: Maak een wensenlijstje

Maak voor jezelf een lijst met punten die jij belangrijk vindt aan een woning en die je graag terug wilt zien. Bespreek dit met je aankoopmakelaar, zodat hij hiermee rekening kan houden tijdens het zoeken van de ideale woning. Probeer bij het maken van het lijstje wel realistisch te zijn en vraag je zelf af of bepaalde zaken nu al belangrijk zijn of dat dit voor later pas van toepassing is. Het ligt natuurlijk wel aan de mogelijkheden van een woning, maar als jij een grotere zolder wilt hebben dan kan je dit al realiseren door een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel is dan niet nu direct van toepassing, maar kan je eventueel later laten verbouwen. Probeer wel rekening te houden met de toekomst. Hoeveel kamers denk je nodig te hebben? Past de buurt wel bij ons?

Tip 3: Ga met een hypotheekadviseur in gesprek

We hebben het hierbij al verteld, maar als starter is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden. Als starter moet je ongeveer tussen de 4 en 5 procent van de koopsom aan eigen geld mee nemen om een woning te kunnen financieren. Het eerste gesprek bij de hypotheek adviseur bespreek je voornamelijk de mogelijkheden. Je vertelt wat over je financiële situatie, welke woonwensen je hebt, waar je rekening mee moet houden in jouw situatie en je krijgt een schattig van de maximale hypotheek die je kunt lenen.

Het kan helpen om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Hij of zij kan dan op zoek naar een hypotheek met gunstige voorwaarden die bij jou past. Bij het kopen van je eerste koopwoning dan zijn er financiële risico's waar jij rekening mee moet houden. Een hypotheekadviseur kan je hierin goed adviseren. 

Tip 4: Bekijk de omgeving goed en kijk eventueel verder

De locatie van de woning is bijna net zo belangrijk als de woning zelf. Kijk daarom bij een bezichtiging niet alleen maar in de woning, maar loop ook eens een rondje in de buurt. Wat zie je? Wat valt je op? Kijk naar de parkeer- en speelmogelijkheden als dit voor jou van toepassing is. Zijn er supermarkten en/of is er een natuurgebied in de buurt? Probeer dus de buurt van de woning echt te verkennen en vraag eventueel mensen uit de buurt hoe zij het wonen daar ervaren.

Zoals we al eerder hebben verteld is de concurrentie in grote steden hoog, waardoor de prijs opgedreven wordt. Probeer je daarom niet vast te houden aan één bepaalde stad, maar kijk ook eens in de omgeving. Wat kan je bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrag krijgen in een dorp verderop? Door wat breder te oriënteren weet je beter wat de mogelijkheden zijn. Probeer zo goed mogelijk jezelf voor te bereiden op een bezichtiging van je eerste woning. Lees bijvoorbeeld deze blog die je tips geeft en voorbereid op jou eerste bezichtiging. 

Tip 5: Vraag je ouders of ze willen helpen bij de aankoop van een woning.

Er zijn verschillende manieren waarbij je ouders jou kunnen ondersteunen bij de aankoop van je eerste woning. De populairste is belastingvrij schenken. Je ouders kunnen eenmalig €103.643 euro belastingvrij geld schenken aan hun kind. Hierbij ben je dan wel verplicht om de schenking te gebruiken bij de aankoop of verbouwing van je woning of de aflossing van je hypotheek. Wel zitten hier natuurlijk regels aan verbonden. Het geld moet je binnen 3 jaar gebruiken en je hebt niet eerder een belastingvrije schenking ontvangen. Daarnaast moet je ook tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook is er een mogelijkheid dat jou ouders garant staan voor de hypotheek.

Mee tekenen als ouder kan alleen als u als ouder meer dan het restant van de hypotheeklasten kunt dragen en het kind minimaal 75 procent van de lasten zelf kan dragen. Daarnaast moet het kind binnen tien jaar de hypotheeklasten zelf kunnen bekostigen. Mee tekenen kan overigens alleen voor hypotheken zonder NHG

Wij hopen dat jij met onze tips een huis kan kopen die bij je past. Als starter word het je moeilijk gemaakt, maar het is zeker niet onmogelijk.


Het is mogelijk om bij ons een vrijblijvende zoekopdracht achter te laten of je kan ons altijd even bellen om te kijken hoe onze aankoopmakelaar jou kan helpen bij de aankoop van je eerste woning.

 

Of lees onze andere 5 tips over hoe jij een woning kan vinden.


Terug naar blog