• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Tips om je tuin te onderhouden in de zomerNu het dan echt zomer is en de temperaturen weer stijgen, is het goed om uw tuin wat extra aandacht te geven. Wij hebben Bas Jurgens van Jaarrond Tuinen te De Bilt gevraagd om 5 tips te geven over wat u kunt doen om uw tuin voor te bereiden op de zomer.

Waar moet u in de zomer zoal op letten als u een tuin heeft?

Nu de temperaturen al enige tijd boven de 30 graden uitkomen, zien we al langzaam de groene kleur van het gras verdwijnen. Misschien ziet u dit ook al in uw tuin gebeuren; dan is het de hoogste tijd om dit aan te pakken!

5 praktische tips van de tuinman voor in de zomer

1. Kies de juiste beplanting

Een goed aangelegde tuin is pas af, als de beplanting op de tuin is afgestemd. Voordat u naar de bloemist of favoriete tuincentra gaat om de mooiste planten uit te kiezen, is het slim om een tuinplan te maken. Welke planten kunnen in de zon? Welke planten hebben juist schaduw nodig? Wat zijn de bloeitijden? Hoe hoog wordt of hoe laag blijft de plant?

Als u een tuin heeft met weinig schaduw dan is het slim om misschien een boom uit te kiezen die voor schaduw zorgt. Kies bijvoorbeeld voor de Fraxinus Ornus, een bolvormige boom met een mooie uitstraling. 

Door goed na te denken over de juiste beplanting, kunt u ook de natuur een stukje helpen. Kiest u bijvoorbeeld voor kunstgras of laat u natuurlijk gras aanleggen om een grote diversiteit aan fauna aan te trekken? Bij ons gaat de voorkeur altijd uit naar echte planten en bomen, zodat wij daarmee de natuur terugbrengen in de eigen tuin.

2. Voorkom onkruid

Onkruid: dat zijn die irritante kleine (beginnende) plantjes die tussen de tegels en de bloemen zitten. Maar wat is onkruid? Onkruid zijn planten die op bepaalde plaatsen niet gewenst zijn en die bijvoorbeeld tussen tegels groeien.

Voorbeelden van onkruid zijn:

Het advies van Bas is dus ook om tijdig aan te slag te gaan met uw onkruid, want voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe kunt u dit het beste doen?

Manieren om onkruid weg te halen

  1. Schoffelen

Het nadeel van schoffelen is echter wel, dat u hiermee niet de hele onkruidwortel uit de grond trekt; dit is dus maar een tijdelijke oplossing.

       2. Wieden

Wieden is een ouderwetse methode, maar wel effectief. Het nadeel hiervan is weer dat het wat meer tijd in beslag neemt.

      3. Anti-worteldoek

Voordat u stenen aan gaat leggen, is het verstandig om gebruik te maken van een anti-worteldoek. Het doek zorgt er namelijk voor dat er geen licht of lucht bij het onkruid kan komen zodat het onkruid dus ook niet kan groeien. Dit is handig bijvoorbeeld bij een grindpad.

Natuurlijk zijn er ook middelen om onkruid tegen te gaan, maar hier zijn wij absoluut geen voorstander van. Dit is namelijk niet goed voor de natuur en daarom doen wij het liever op een andere manier.

De reden dat u onkruid moet verwijderen, is omdat onkruid licht, water en andere belangrijke voedingstoffen trekt. Dit wilt u natuurlijk niet, omdat deze elementen juist belangrijk zijn voor uw overige planten.

3. Tips voor het snoeien wat wel, wat niet en waarom?

De zomer is een uitstekende periode om uw hagen en beplanting te snoeien. Echter, Bas raadt aan om dat niet direct met 30 graden te gaan doen; u kunt beter een koelere dag uitkiezen. De snoeiperiode is van maart tot oktober. Door op tijd aan de slag te gaan met snoeien, zorgt u ervoor dat in de zomerperiode uw tuin er netjes bij staat en dat u hier lekker van kunt genieten.

Als u niet op tijd snoeit, dan kan de begroeiing ervoor zorgen dat andere planten verdrongen worden. Het zou zonde zijn als uw hortensia’s in het nauw worden gedreven door een wild gegroeide heg of struik!

Let er wel op dat u van tevoren goed kijkt welke takken u moet snoeien. De structuur van de boom of struik moet wel in balans blijven, zodat ‘het plaatje’ nog klopt. U kunt ook kijken naar plekken waar de jonge scheur al naar buiten is gericht. Door boven deze scheur te snoeien, kan de jonge tak weer verder groeien.

4. Kies het juiste gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Ooit met een botte tang een dikke tak proberen door te knippen? Dat kunt u voorkomen. Zorg voor scherpe tangen en messen en ga zuinig met uw gereedschap om. Door er netjes op te zijn en te werk te gaan met scherp gereedschap, kunt u mooie snoeiwonden maken en voorkomt u infecties bij de plant. U gaat tenslotte met uw tuin aan de slag omdat u het allemaal mooi in bloei wilt houden en niet om te infecteren.

Daarnaast is het ook belangrijk om uw gereedschap na gebruik schoon te maken. Dit kunt u eventueel met een doek doen of u spoelt uw gereedschap af met wat water.

5. Vergeet uw gazon niet

Naast het water geven en bemesten, is het ook belangrijk om uw gazon te verticuteren. Verticuteren is een methode waarmee u de bovenste viltlaag op uw gazon verwijderd. Dit is belangrijk, omdat uw gazon daarna weer kan ademen en lucht, water en voedingstoffen op kan nemen. Als u merkt dat uw gazon snel aan het groeien is, dan raden wij u aan om hiermee tweemaal per week aan de slag te gaan.

Door goed met uw grasmat om te gaan, houdt u altijd een dichte grasmat wat heerlijk is om naar te kijken en om op te spelen.

Met deze 5 tips komt uw tuin wel de zomer door. Maar vergeet niet om uw buurman, kennis of familie in te schakelen om voor uw tuin te zorgen als u op vakantie gaat.

Het zou namelijk zonde zijn als u bij terugkomst een droge, dorre tuin aan zou treffen.

Heeft u hulp nodig met uw tuin? Neem dan contact op met Bas van Jaarrond Tuinen te De Bilt

 


Terug naar blog