• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €675,--

waardebepaling-of-taxatie

Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie, alleen veel mensen denken dat wel. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te weten, zodat je niet onvoorbereid bij een makelaar een waardebepaling opvraagt om een hypotheek mee af te sluiten. In deze blog leggen wij uit wat beide begrippen betekenen en wat het verschil is tussen een waardebepaling en een taxatie.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling kun je bij een makelaar aanvragen om de actuele verkoopwaarde van je woning te weten te komen. De makelaar bepaalt dan de waarde van de woning als je deze op dit moment te koop zou willen aanbieden.

Hoe bepaalt een makelaar de waarde van mijn huis?

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de waarde van je huis. Het kan zelfs zo zijn dat meerdere makelaars een andere prijs afgeven waardoor je kunt twijfelen over de juiste waarde.

De ligging 

De ligging van de woning is niet alleen belangrijk om te weten hoe lang het duurt voordat je bij de supermarkt bent, maar het is ook van belang hoe het uitzicht is, waar de uitvalswegen liggen en/of er in de buurt OV-mogelijkheden zijn. De ligging en situering van de woning blijft voor velen nog steeds de meest belangrijkste factor in het zoekproces.

Vroeger was het een noodzaak om binnen de kortste keren in het centrum te kunnen zijn. Tegenwoordig vinden mensen het ook prima om buiten het centrum te wonen en hechten ze meer waarde aan een (extra) ruimte zoals een tuin of zelfs een extra werkplek om thuis te kunnen werken

Staat van de woning

De staat van de woning is net zo belangrijk als de woning zelf. Makelaars zijn dagelijks met huizen bezig en door hun kennis en ervaring kunnen zij de staat van een woning goed inschatten. Ook kun je natuurlijk een bouwtechnische keuring laten uitvoeren maar dat is niet altijd nodig.

Energielabel

Kopers vinden het steeds belangrijker dat een woning een goed energielabel heeft. Ook heeft een grootschalige transitiestudie van de Universiteit van Tilburg uitgewezen dat een woning met een hoger energielabel meer oplevert dan woningen met een lager energielabel. Goede redenen dus om ervoor te zorgen dat jouw energielabel beter wordt.

Verkochte woningen uit de buurt

Een plaatselijke makelaar heeft veel lokale marktkennis maar tijdens een waardebepaling gebruikt hij ook referentiepanden om een indicatie te geven van de prijs. De prijs van de woning wordt namelijk onder andere bepaald door de ligging, de staat van onderhoud en als belangrijkste factor de vraag en aanbod. Voor bepaalde type woningen is de vraag vaak zo hoog dat dit bepalend is voor de waarde.

Redenen om een waardebepaling aan te vragen

Online waardebepaling aanvragen

Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om online een waardebepaling van je woning op te vragen. Dit kun je doen via de site van de makelaar of via andere sites. Hiermee heb je binnen 5 minuten al een indicatie van wat je woning op dit moment waard zou kunnen zijn.

Alleen zitten aan een online waardebepaling wel wat haken en ogen.

Zo wordt de waarde van de woning berekend door te kijken naar het aantal vierkante meters en naar recent verkochte woningen uit de buurt die lijken op jouw woning. Alleen de prijsstijgingen gaan tegenwoordig zo snel, dat als deze data ‘achterloopt’, er niet meer voor 100% de juiste prijs afgegeven kan worden.

Een ander (groot) probleem is dat er niet wordt gekeken naar de staat van onderhoud van de woning. Daarnaast wordt er tijdens het bepalen van de waarde ook niet gekeken naar de vraag naar een type woning.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport van een woning is nodig bij het aanvragen van een hypothecaire geldlening (hypotheek). In het taxatierapport wordt de marktwaarde van een woning vastgesteld door een onafhankelijke Register taxateur. Vaak wordt er gesproken over twee verschillende taxatierapporten namelijk een gevalideerd en een niet-gevalideerd taxatierapport.

Gevalideerd taxatierapport

Een gevalideerd taxatierapport is altijd nodig voor de financiering van de aankoop van een woning, een verbouwing of voor het oversluiten van je hypotheek. Belangrijke zaken waarbij je als klant op de inhoud en kwaliteit van het taxatierapport moet kunnen vertrouwen. Daarnaast willen ook geldverstrekkers in het kader van fraudepreventie beschikken over taxatierapporten waar ze op kunnen bouwen.

Winvest Onroerend Goed is aangesloten bij het Nederlands Woning en Waarde Instituut (NWWI) en als Register Makelaar-Taxateur geregistreerd bij de Stichting Certificering voor Makelaars (SCVM) en bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Bij de waardering van onroerende zaken zijn precisie en marktkennis van groot belang.

Taxatierapport in Wijk bij Duurstede nodig? Lees op deze pagina hier meer over.

Waarop wordt gecontroleerd bij een gevalideerde taxatie?

Niet-gevalideerd taxatierapport

Een niet-gevalideerd taxatierapport is een rapport wat niet gecontroleerd en dus ook niet geregistreerd wordt door een validatie-instituut. In alle gevallen waarbij je geen hypothecaire geldlening aanvraagt, kun je volstaan met een niet-gevalideerd taxatierapport.

Waar kan je een niet-gevalideerd taxatierapport voor gebruiken?

  1. Als je de marktwaarde wilt weten van je huidige woning (niet bedoeld voor financiering)
  2. Voor een aan-/verkoopbeslissing van een woning
  3. Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde
  4. Voor het afhandelen van een nalatenschap
  5. Bij de verdeling van de boedel bij bijvoorbeeld een scheiding

Verschil tussen een waardebepaling en een taxatie

Hierboven hebben wij al uitgelegd wat de twee definities inhouden en daaruit kunnen wij samenvatten dat het grootste verschil is dat je aan een waardebepaling geen rechten kunt ontlenen. Je kunt met een waarderapport dus niet naar de bank stappen om een hypotheek te verkrijgen; met een taxatierapport kan dit wel. Als je alleen een indicatie nodig hebt van de huidige waarde of als je gewoon nieuwsgierig bent, dan heb je voldoende aan een waardebepaling.

Wil je een woning kopen en heb je daarvoor een hypotheek nodig? Dan moet je een gevalideerd taxatierapport aanvragen.

Waardebepaling of een taxatie laten uitvoeren?

Voor een waardebepaling of taxatie in Wijk bij Duurstede of omgeving kun je contact opnemen met Winvest Onroerend Goed. Wij kunnen snel en gratis een waardebepaling voor je uitvoeren en hebben ook gekwalificeerde taxateurs in huis om een compleet taxatierapport voor je op te stellen.

Wil je meer informatie over de waardebepaling of taxatie van je woning, neem dan contact op met Winvest Onroerend Goed. Wij zijn je graag van dienst!


Terug naar blog