• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €750,--

Uitleg van een bouwtechnische keuring

Bij het kopen van een woning kunt u een bouwtechnische keuring laten doen, zodat u er zeker van bent wat de huidige staat van de woning is. Hier leest u meer over de definitie en wat u in een bouwtechnisch rapport kunt verwachten

Definitie van een bouwtechnische keuring

Een bouwtechnischekeuring is een keuring waarbij de woning van boven tot onder volledig wordt gecheckt met behulp van een checklist. De keuring wordt uigewerkt in een bouwtechnischrapport. 

Waarom zou je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring kan zowel voor de verkoper als de koper verstandig zijn. Het is niet verplicht om te doen, maar het zorgt wel voor transparantie en duidelijkheid. Want je wilt er niet achteraf achterkomen dat de vloer toch niet helemaal goed was of dat er ergens nog een asbest plaat zat. Laten we kijken waarom een koper het zou moeten doen of waarom het slim is voor een verkoper. 

Voordeel voor de koper

Een bouwtechnische keuring laat je uitvoeren om de technische staat van de woning te bepalen door een onafhankelijk partij. Wij raden kopers van een woning altijd aan om een bouwtechnische rapport op te laten stellen, hierdoor weet de koper wat de staat is maar ook of er nog veel kosten bij de woning komen kijken. Hiermee voldoet de koper niet alleen aan de informatieverplichting maar een rapport opstellen voorkomt ook allerlei vragen of klachten achteraf. 

Voordeel voor de verkoper

Als verkoper kan je er ook voor kiezen om bij de verkoop van een woning een bouwtechnische keuring plaats te laten vinden. De verkoper krijgt dan een overzichtelijk rapport die hij/ zij kan gebruiken tijdens de verkoop. Door van te voren een bouwtechnisch rapport te laten opstellen, ben je als verkoper transparant bezig wat er voor zorgt dat je meer vertrouwen bij de kijkers wint. Je hebt bewijs dat het huis wat je aanbied in bouwtechnische goede staat is.

Een ander voordeel voor de verkoper is dat je aan de hand van het bouwtechnisch rapport zelf de kleine gebreken aan kan pakken. Aan de hand van de punten in het rapport kan je als verkoper de kleine gebreken verhelpen, om de staat van de woning te verbeteren. 

Als je een woning verkoopt die verouderd is of waar je zelf niet in hebt gewoond, adviseren wij het om al verkoper een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Voor oudere woningen geeft dit wat meer duidelijkheid en kan je de kijker verzekerden van een goede woning. Als je bijvoorbeeld de woning verkoopt van je opa en oma, dan kan een rapport handig zijn om zeker te weten wat de huidige staat is. Je hebt er zelf niet in gewoond, dus je weet niet alle gebreken.  

Wat staat er in een bouwtechnisch rapport?

Hoe vind een keuring plaats?

De koper kiest zelf een bouwkundige, wij adviseren onze kopers altijd om gebruik te maken van Perfect Keur. Om advies in te winnen kan je als koper ook altijd aan de verkoopmakelaar vragen of hij ervaringen heeft met bepaalde bedrijven waar hij tevreden over is. De koper maakt uiteindelijk de keus en geeft de opdracht.

  1. Maak een afspraak voor een keuring
  2. De inspecteur komt langs
  3. Volgende dag ontvang je het rapport

Kosten bouwtechnische keuring?

Een uitgebreide bouwkundige keuring waarin een woning volledig wordt gecontroleerd in een bouwkundig rapport kost ongeveer € 375,00 . Natuurlijk varieert dit per opdrachtgever. 

Van een ervaren makelaar mag je verwachten dat hij/zij bouwtechnische kennis heeft en de koper derhalve kan adviseren omtrent nog uit te voeren werkzaamheden maar je ook kan wijzen op gebreken die jezelf niet (her)kent. Ook mag je van jouw makelaar verwachten dat als er gebreken zijn, hij/zij dit op juiste wijze kan uitleggen en toelichten aan een potentiële koper.

Wij adviseren een bouwtechnischekeuring altijd uit te laten voeren door Perfectkeur 


Terug naar blog