• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €475,--

Uitleg van wat een woningruil precies is

Vooral in de huidige krapte van een woningmarkt komt een woningruil steeds vaker voor. In deze blog ga ik u wat meer vertellen over wat een woningruil precies is en wat hier de voordelen van zijn. Zo weet u precies wat u kunt verwachten als u een optie heeft tot een woningruil. 

De defitintie van een woningruil

Van een woningruil is sprake wanneer ten minste twee partijen besluiten om hun eigen koopwoning te verlaten en die van de ander te betrekken. Dit concept kan vaak handig zijn als de ene partij kleiner wil gaan wonen en de andere partij groter.

Voordeel van het ruilen tussen twee woningen

Het voordeel van een woningruil is dat u zeker weet dat u een woning terugkoopt en dat uw woning is verkocht, zonder de onzekerheid van dubbele woonlasten en zonder de onzekerheid dat u uw huis niet meer tegen een goede prijs kunt verkopen.

Nadeel van een woningruil 

Een echt nadeel is er niet, maar waar u wel rekening mee wilt houden is dat u niet zeker weet wat de oorspronkelijke marktwaarde is. U kunt alsnog een taxateur in schakelen en een taxatie uit laten voeren, zodat u de waarde van uw woning weet. Of u kunt een vrijblijvende waardebepaling aanvragen, maar zeker weten doet u dan niet. Echter maakt dat ook niet uit, want u zit nu in een huis waar u voorlopig weer wilt blijven wonen. 

Een woningruil is natuurlijk niet kosteloos en ook hierbij komen verschillende kosten kijken. Zo moet bijvoorbeeld de waarde van uw woning worden ingeschat door een taxateur en schakelt u misschien wel een makelaar in die u tijdens dit proces begeleid. De koopovereenkomsten moeten worden opgemaakt en daarnaast zal de overdracht nog via de notaris moeten plaats vinden.

Als u vragen heeft over dit onderwerp of wilt kijken of u een woning kunt ruilen dan nodigen wij u uit op contact met ons op te nemen. 


Terug naar blog


Reactie plaatsen

Terug naar blog