• Volledige ver/- aankoopbegeleiding
  • Doelgerichte en persoonlijke service
  • Taxatierapport vanaf €750,--

uitleg van de betekenis van roerende en onroerende zaken

Woning gekocht of ga jij je woning te koop zetten en kom je de term roerende en onroerende zaken tegen? Wij snappen dat dit niet in één keer helemaal duidelijk is. Daarom willen wij je door middel van deze blog informeren over deze termen.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn spullen, meubilair die je gewoon mee kan nemen uit een woning, zonder dat er schade wordt gemaakt. Probeer dus tijdens een bezichtiging niet op de roerende zaken te letten en juist de woning hier los van te zien. 

Onroerende zaken

Onroerende zaken zijn spullen die vast zijn gemaakt aan het huis en die niet verwijderd kunnen worden zonder dat er schade onstaat. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een vastgelijmde vloerbedekking of bijvoorbeeld een keukenblok. 

Tijdens een bezichtiging kan je er bijvoorbeeld alvast op letten wat roerende zaken en onroerende zaken zijn. Stel dat er keukenkastjes in de keuken staan dan kan het maar zo zijn dat deze onder roerende zaken vallen, omdat ze niet vast aan de woning zitten. Zo komt u tijdens de opleverinspectie tenminste niet voor onverwachte zaken te staan. 

Lijst van zaken

Elke woning die verkocht wordt heeft een lijst van zaken die ook in de koopakte wordt vermeld. In de lijst van zaken kan je precies aflezen wat er achterblijft en wat er wordt mee genomen. Voor potentiele kopers is het daarom verstandig om deze lijst goed door te nemen voordat de koop definitief wordt gemaakt, om verrassingen te voorkomen.


Terug naar blog